Nabíjacie stanice pre elektromobily

Zaujímavá výzva

Popri bežných ohláškach, rozkopávkach či stavebných povoleniach pracujem v rámci inžinieringu aj na celkom zaujímavých projektoch. Tými sú nabíjacie stanice pre elektromobily. Vždy sa teším, keď dostanem do rúk projekt, ktorým aj ja nepriamo pomáham k zelenšiemu Slovensku. A neriešim len betónové plochy, ktoré vždy uberajú miesto z našej pôdy či zelene. Takými projektmi sú napríklad nabíjacie stanice v Starom meste či na Landererovej ulici. Práve tam vznikne niečo ako nabíjacia pumpa pre autá. Projekt je veľmi zaujímavý, nazýva sa City Hub Landererova a vizualizácie si môžete pozrieť tu

http://office110.sk/index.php?route=product/product&product_id=38

Rozvíjajúca sa sieť

Musím sa Vám priznať, že tak ako sa snažím vzdelávať v oblasti stavebníctva, sledujem aj to, ako sa pomaly ale iste rozvíja sieť elektrických nabíjačiek pre automobily a ako na našich cestách pribúdajú hybridy či elektromobily. Najnovšie ich rozoznáte aj tak, že majú zelené poznávacie značky, čo je super nápad. Hovorí sa, že keď sa na niečo sústredíte, vždy to vidíte. Myslím, že to platí aj o týchto autíčkach so zelenou značkou, pretože mám pocit, že ich každý deň vidím stále viac. Som rada, že aj napriek koronakríze a pandémii, či lepšie povedané panike, ktorá tu nastala, investor nezaspal na vavrínoch a pokračuje v rozvíjaní tejto elektronabíjacej siete pre bežných obyvateľov. A pravdu povediac s každým jedným projektom sa posúvam ďalej aj ja.

Nabíjacie stanice

Keď sa tak pozerám na nabíjaciu stanicu, vždy premýšľam, či sa taký elektromobil oplatí kúpiť a prevádzkovať. Niekde som sa dočítala, že náklady na prevádzku takého elektrického autíčka sú približne polovičné, ako u bežného benzínového či dízlového auta. Všetci dobre vieme, že hybrid či elektromobil je dosť drahý, ale keď si prepočítam cenu paliva a elektriky, má to niečo do seba. Môj klient Západoslovenské elektárne, má tri základné riešenia – a to verejné, pre domácnosti a pre spoločnosti. Ja riešim to prvé, čiže vybavujem projektové dokumentácie nabíjačiek, ktoré budú slúžiť pre verejnosť v Bratislave. Zaujímavé je, že nabíjaciu stanicu si môžete rezervovať cez aplikáciu, to je úplne super, pretože nemusíte čakať, kým sa uvoľní. Platiť sa dá buď paušálne faktúrou, alebo priamo aj kartou. Nabíjacie balíky sú tiež tri, záleží komu čo vyhovuje, či platiť mesačný paušál, alebo neplatiť nič.

https://www.zse.sk/nabijanie-elektromobilo

Keďže riešim projekty v Bratislave a okolí, tak v hlavnom meste je už celkom slušný počet nabíjacích staníc a ďalšie, verím, budú postupne pribúdať.

https://klient.zsedrive.sk/mapa?utm_source=zsedrive

Elektromobilita a sieť

Inak aby som nebola až taká optimistická, aj keď je elektromobilita super, pokiaľ nebude dostatočná sieť nabíjacích staníc, tak aj predach týchto autíčok nebude rapídne narastať. Sme totiž zvyknutí, že pumpy sú na každom rohu a nemusíme riešiť spotrebu a kedy a kde treba dotankovať. Takže čo z toho vyplýva? Čím viac nabíjacích staníc pre elektromobily, tým viac práce pre mňa J

Zelené značky

A ešte sa vrátim k tým samotným elektromobilom. Dozvedela som sa, že v blízkej budúcnosti budú mať zelené ešpézetky celkom slušné výhody v meste. Budú môcť vchádzať do zón kam spaľovacie autá nemôžu, budú mať prednosť v jazde, vraj budú jazdiť v autobusových pruhoch a tiež ich čaká parkovanie na vybraných miestach zadarmo. To je celkom slušná paleta výhod a teším sa, že môžem byť toho súčasťou. Kto by to bol v minulosti povedal, že aj inžiniering sa bude týkať elektromobility a nabíjacie stanice od ZSE budú vznikať nielen vo firmách či obchodných domoch, ale aj na sídliskách a pri rodinných domoch.