Inžiniering áno, alebo nie?

Často dostávam od klientov otázku, či je vôbec potrebné riešiť inžiniering pri konkrétnej stavbe. Vopred musím povedať, že je to vec investora samého, závisí od jeho časových možností, odborných znalostí a tiež od konkrétnej stavby. Pretože stavbou sa rozumie nielen rodinný dom, ale aj prístavba, chata, garáž alebo plot, Ale aj rozkopávka pozemku či parcely pre kladenie rôznych druhov sietí.

Ale v tomto mojom prvom blogu zostaňme pri bežných stavebných povoleniach na rodinné domy.

Ak sa napríklad mladá rodina rozhodne stavať rodinný dom pri Bratislave, čaká ju množstvo papierovačiek, ktoré si budú vyžadovať voľno v práci. Je preto na samotnom majiteľovi, či sa mu chce behať po úradoch a či vôbec na to má čas. Vždy sa snažím klientom vysvetliť, že ani stavba katalógového rodinného domu nemusí ísť ako po masle. Je to samozrejme aj otázka financií, ale tie riešim až keď viem, čo všetko bude treba dolaďovať a vybavovať.

Najskôr musím vedieť, aký má klient problém a čo potrebuje riešiť. To všetko sa snažím dozvedieť na prvom osobnom stretnutí, kde si prezriem všetky podklady. Ani to však na reálny časový harmonogram nestačí. Väčšina klientov sa ma hneď na prvom stretnutí pýta, koľko to bude stáť a kedy bude mať platné povolenie v ruke. Vždy však odpovedám rovnako – najskôr sa musím oboznámiť so situáciou a následne navrhnúť možnosti riešenia.

V prípade bežných stavebných povolení ma potom čaká cesta na príslušný stavebný úrad, kde potrebujem zistiť, čo všetko bude investor ku začatiu stavby potrebovať. Treba pripomenúť, že to, čo platí na stavebnom úrade v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto už nemusí platiť v mestskej časti Ružinov. A už vôbec nie v obciach okolo nášho hlavného mesta. Pretože žijeme na Slovensku a stavebné úrady si zákony vysvetľujú vždy inak. Ale o tejto problematike niekedy nabudúce.

Vráťme sa späť k zámeru mladých manželov stavať rodinný dom. Aj keď si napríklad vybrali istotu – katalógový dom, nemusí projekt postačovať pre konkrétny zámer na vopred vybranom pozemku. K stavbe sa totiž musí vyjadrovať množstvo inštitúcií a úradov, ktoré majú svoje lehoty. Navyše bežný smrteľník sa do mnohých odborných profesií nerozumie a úradníci si ho preto môžu podávať od dverí k dverám. Výhodou inžinieringu, teda osoby, ktorá sa tejto činnosti profesionálne venuje je fakt, že presne vie, aké povolenie či vyjadrenie je potrebné ku konkrétnemu zámeru a ktoré potrebné nie je, aj keď ho investor dostane od úradu na vybavenie. Snažím sa vždy na veci pozerať logicky a tým šetriť investorovi čas a peniaze.

Z mojej vlastnej skúsenosti viem ,že inžiniering je vhodný vo väčšine prípadov stavebných povolení, pretože ušetrí majiteľom okrem času aj nervy, aj keď to niečo vždy stojí. S jednoduchým splnomocnením na konkrétne úkony dokáže správny človek vybaviť na úradoch úplne všetko až kým investor nedostane do rúk platné stavebné povolenie.

Na záver si dovolím jedno prirovnanie zo života: Keď si človek vyberá nové auto, väčšinou nerozmýšľa nad tým, či a kedy za neho zaplatí poistku, alebo pôjde do servisu. Sú to veci, ktoré k autu patria a dovolím si tvrdiť, že tak isto aj k stavbe rodinného domu patrí odborný inžiniering.

Pridaj komentár